DIZALICE TOPLINE - TOPLINSKE PUMPE

Dizalice topline, poznate još kao i toplinske pumpe, koriste geotermalnu energiju iz zemlje, podzemnih voda ili zraka te preko sustava grijanja prenose toplinu u s prostor.

Toplinske pumpe ne proizvode štetne plinove te su vrlo učinkovito čak i na niskim vanjskim temperaturama. Sustav se primjenjuje također na već postojeće instalacije te na takav način moguće osigurati toplinsku energiju i potrošnu toplu vodu za kućanstvo tokom cijele godine. 

Također za vrijeme ljetnih mjeseci dizalice topline se koriste za hlađenje objekta te ne treba čuditi veliki porast popularnosti ovog sustava.Kako rade dizalice topline tehnologija dizalice topline radi na obrnutom načelu od hladnjaka. Dok hladnjak prenosi toplinu iz unutrašnjosti van, dizalica topline izvlači toplinu iz okoliša i proslijeđuje ju dalje. 

Rashladno sredstvo apsorbira toplinu iz podzemnih voda, zemlje ili zraka te ju nakon kompresije diže na višu temperaturnu razinu, prihvatljivu za adekvatnu primjenu u odgovarajućem sustavu distribucije topline.

Dizalice topline i hlađenje

Osim za grijanje dizalice topline se mogu koristiti i za hlađenje. Najjednostavnije je “pasivno hlađenje” gdje dizalice topline koristi samu razliku u temperaturi izvora energije (npr. iz zemlje gdje je temperatura cijele godine 7-13°C na dubini 2m) i objekta te se objekt hladi prirodnim putem, bez rada kompresora.

Drugi način je “aktivno hlađenje” gdje se postiže niža temperatura rahladnog tijela. Aktivno hlađenje zahtijeva rad kompresora, što podrazumijeva potrošnju energije i veće troškove, no zato je učinkovitije od pasivnog hlađenja.